روز جهانی بیماری هپاتیت 2020
گزارش آپایرون از روز جهانی بیماری هپاتیت

روز جهانی بیماری هپاتیت از کبد خود مراقبت کن
فرا رسیدن روز جهانی بیماری هپاتیت (۷ مرداد ماه) فرصتی مناسب در راستای افزایش حداکثری آگاهی عموم جامعه نسبت به راه های انتقال، پیشگیری و درمان هپاتیت های ویروسی است.
روز ۲۸ جولای به نام روزجهانی هپاتیت اختصاص یافت چون در این روز تولد دکتر Baruch Blumberg کاشف ویروس هپاتیتB و واکسن آن بود.
به نقل از همشهری آنلاین هپاتیت ویروسی B و C در سراسر جهان ۳۲۵ میلیون نفر را جهان مبتلا میکنند و هر سال ۱.۴ میلیون نفر میکشند.
هپاتیت (به انگلیسی: Hepatitis ) به معنی التهاب در ناحیه پارانشیم کبد است و به دلایل مختلفی میتواند ایجاد شود که بعضی از آنها واگیردار هستند و برخی غیر مسری . از عواملی که ایجاد هپاتیت میکنند میتوان به مصرف بی رویه الکل، عوارض برخی داروها، آلودگی به باکتری و همچنین ویروس اشاره نمود. هپاتیت ویروسی منجر به عفونت کبدی میگردد.
تمهید روز جهانی بیماری هپاتیت 2019
در طول کمپینی که در روز جهانی بیماری هپاتیت 2019، تشکیل شد سازمان جهانی بهداشت از همه کشورها خواست تا موضوع “سرمایه گذاری ریشه کن شدن هپاتیت” را تبلیغ کنند. مطابق با برنامهای که سازمان بهداشت جهانی تنظیم کرده است امید است تا سال ۲۰۳۰ بتوانیم هپاتیت را کاملا از بین ببریم.
از رایج ترین نوع هپاتیتها میتوان A ,B , C را نام برد.
برای هپاتیت A دارویی برای درمان قطعی وجود ندارد ولی با رعایت یک سری از نکات میتوان ازش عبور کرد برای درمان هپاتیت B تعدادی دارو شامل اینترفرون و داروهای ضد ویروس برای درمان این بیماری وجود دارد که اغلب موفقیت آمیز است. داروهای اینترفرون بصورت چندبار در هفته ( interferon alpha-2b ) و یا یکبار در هفته peginterferon alpha تزریق میشوند. درمان هپاتیت ب، بسته به شدت بیماری و پاسخ به درمان ممکن است یک سال یا بیشتر طول بکشد.
آیا درمانی برای هپاتیت C وجود دارد؟
هنوز درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد ولی جالب توجه است که تعداد چشمگیری از بیماران (45% الی75%) بعد از مصرف دارو بمدت 6ماه الی 1سال، مشکلات بیشتری از بابت بیماری احساس نمیکنند. روش استاندارد درمان، شامل استفاده از peginterferon ( شامل alfa-2b peginterferon و alfa-2a peginterferon ) که به صورت هفته ای یکبار تزریق میشود و مکملهای ریباویرین است که به صورت 2بار در روز میباشد. در بیماران جوان تری که شدت بیماری در آنها خفیف هست و ویروسهای کمتری در کبد آنها وجود دارد، پاسخ به درمان، بهتر است.
انتخاب اینکه درمان دارویی صورت گیرد یا نه، بستگی به نظر پزشک دارد. بعضی افراد مبتلا به هپاتیت ث، هیچ علامت بالینی تجربه نمیکنند و فقط التهاب خفیف در کبد خود دارند. در این حالت، پزشک بیمار را از نزدیک معاینه خواهد کرد و از وی، حداقل 1بار در سال (و حداکثر 3بار در سال) تست خون بعمل خواهد آمد. ممکن است پزشک فقط در صورتی شروع به درمان دارویی کند که ویروسهای هپاتیت ث به سطح مشخصی در بدن رسیده باشد و یا اینکه علائم بالینی در بیمار بروز نماید.
هدف از درمان، کاهش تعداد ویروس در خون است تا به سطحی برسد که بعد از 24هفته درمان، قابل شناسایی نباشد. میزان ویروس در خون “بار ویروسی” نامیده میشود. بعد از اتمام درمان، پزشک نیاز به اندازه گیری بار ویروسی دارد تا وضعیت سلامت کبد را بسنجد. چه بسا لازم باشد بیمار چندین بار آین آزمایش را تکرار کند.
تشخیص بهبودی
اگر در خون بیمار، تعداد ویروسها، بحدی کم باشد که با آزمایش قابل اندازه گیری نباشد و این وضعیت حداقل 6ماه بعد از اتمام درمان ادامه یابد، گفته میشود که بیمار اصطلاحاً پاسخ ویرولوژیکی دائم ( SVR ) دارد. چنین بیماری، شانس خوبی دارد که بیماری کبد او درآینده وخیم تر نشود.
چنانچه درمان، بار ویروسی را کاهش ندهد و یا اینکه بیمار بعد از درمان، پاسخ ویرولوژیکی دائم نداشته باشد، ممکن است پزشک سایر گزینه های درمان را با بیمار مورد بررسی قرار دهد، بعنوان مثال اگر یک دوره درمان ، بار ویروسی به اندازه کافی پائین نیاورد، ممکن است پزشک یک دوره درمان دیگر را تجویز کند. حتی اگر درمان، بیمار را از یک بیماری فعال کبدی محافظت نکند، بار ویروسی را کاهش ندهد و التهاب مزمن کبدی را کنترل نکند، ولی باعث خواهد شد بیمار در طول زمان احساس بهتری داشته باشد.
واکسن هپاتیتهای A , B موجود هست ولی هنوز به واکسن هپاتیتC دست نیافتیم
خطر هپاتیت
سال ۲۰۱۹ سازمان جهانی بهداشت در روز جهانی بیماری هپاتیت اعلام کرد سالانه بیش از ۳۰۰ میلیون نفر به هپاتیت B و C مبتلا میشوند, و موجب مرگ بیش از یک میلیون نفر میشود. هپاتیت دومین مریضی کشنده است که اولین آن سل است و آمار مرگ و میر ناشی از هپاتیت ۹ برابر آمار کشتهشدگان ویروس HIV میباشد.
آیا کسانی که هپاتیت دارن, میتونن از مزوتراپی استفاده کنند؟
بله
مزوتراپی در حدود 60 سال پیش توسط دکتر مایکل پیستور در فرانسه ابداع شد. به گفته دکتر پیستور، مزوتراپی روشی است که او از آن بهعنوان نوعی «طب جراحی » یاد میکند؛ زیرا این عمل با قرار دادن داروها از طریق تزریق مستقیم به پوست در محل بروز آسیب یا ناهنجاری و منظور درمان آن قسمت انجام میگردد. اصطلاح«مزوتراپی » ترکیبی از دو کلمه meso (مزو) و Therapy(درمان) است. Meso اشاره به بافت جنینی یا همان مزودرم داشته که تشکیلدهنده بافت همبند است؛ بنابراین، ناحیه درم (پوست) در آن تزریق انجام میگیرد و mesoderm یا همان لایه میانی پوست هست. متخصصان مزوتراپی تخصص خود را با عنوان درمان«بافتهای میانی » توصیف میکنند، زیرا meso در لغت به معنای میان و بین میباشد. کلمه«درمان » به پروسه درمانی اشاره دارد که در این روش؛ از طریق تزریق انجام میگردد.
بنابراین چون مزوتراپی روشی غیرتهاجمی است و تزریق برروی بافت پوست اتفاق میافتد, پس افراد دارای هپاتیت هم میتوانند از مزایای مزوتراپی بهرهمند شوند.
هپاتیت و کرونا
در روزجهانی هپاتیت 2020 افراد مبتلا به این بیماری با چالش خاصی به نام کرونا مواجه هستند.
در حال حاضر سازمان بهداشت جهانی به طور دقیق اعلام نکرده است که افرادی که به هپاتیت مبتلا هستند در معرض ریسک بیشتری هستند یا خیر, ولی نکته مهمی که میدانیم ناراحتیهای کبدی مخصوصا از نوع حاد, در صورت ابتلا به کرونا در معرض خطر بیشتری قرار خواهند گرفت, پس همچنان حتیالامکان از ماسک استفاده شود و فاصله اجتماعی رعایت شود.